Από 19 έως 23 Ιουνίου μπορούν οι γονείς- κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές, να κάνουν τις δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet των γονέων και κηδεμόνων. Υπάρχει δυνατότητα  να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, είτε από το σπίτι τους, είτε στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και να επιλέξουν την τάξη, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Η ηλεκτρονική εγγραφή, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα ΕΠΑΛ, διότι οι γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές διαδικασίες, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν γνωρίζουν τους κωδικούς και συναντάνε αντιδράσεις και απροθυμία  από τους λογιστές. Όλα αυτά συνάδουν με το κοινωνικό, μορφωτικό και οικονομικό στάτους των μαθητών της ΤΕΕ.

Ερωτήματα προκαλεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής εγγραφής αποκλειστικά στα ΕΠΑ.Λ. Η ασφυκτική προθεσμία των πέντε (5) ημερών, δημιουργεί αρνητικές προϋποθέσεις για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ,  σε αντίθεση με τα ΓΕ.Λ. που τα απολυτήρια πηγαίνουν υπηρεσιακά από τα Γυμνάσια και το χρονικό διάστημα των εγγραφών είναι υπερδιπλάσιο μέχρι 30/6. Δηλαδή  αφαιρείται από τα ΕΠΑ.Λ. μια εβδομάδα εγγραφών, αυτή  που χρησιμοποιείται συνήθως για τις εγγραφές .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλός είναι ο προγραμματισμός, αλλά όλες οι μεγάλες αλλαγές, ειδικά στην εκπαίδευση, απαιτούν μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, οι συνήθειες της τελευταίας στιγμής, δεν αποβάλλονται δια μαγείας, με υπουργικές αποφάσεις, αλλά χρειάζονται διαδικασίες μετάβασης.

Τα αρνητικά μηνύματα έρχονται από πολλά ΕΠΑΛ, οι Διευθυντές έχουν φθάσει στα όριά τους,  το υπουργείο πρέπει για φέτος να δώσει παράταση στις εγγραφές και δυνατότητα εθελοντικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής εγγραφής.  (Μ.Λ.)

 

Advertisements